Як висушити сухофрукти в духовці

 

Як висушити сухофрукти в духовці



Як правильно сушити фрукти у духовці?



Для сушіння яблук та грибів краще використовувати ґрати, які встановлюють на газову плиту. Такі грати є у продажу у господарських магазинах. Вони розбираються і збираються за потреби.



Яблука миють, сушать на повітрі, нарізають тонкими часточками, вилучивши всі зерна. Розкладають на решітці, включають всі чотири конфорки і сушать до випаровування вологи, іноді перемішуючи для рівномірної сушіння.



Потім охолоджують та вкладають у скляні банки. Банки закривають поліетиленовими кришками. У банках яблука можуть зберігатись вісім років і більше.



Можна сушити в духовці за температури 60-70 град. З. Яблука краще укладати на листи білого паперу.



Моркву перед сушінням потрібно відварити 5 хвилин|мінути|, порізати і висушити.



Найкращий спосіб висушування фруктів – це в електросушарці. Якість продукту виходить значно вищою, ніж у духовці. Особливо це стосується газових духовок. У них досить складно довести фрукти до потрібної кондиції.



Для сушіння беруть неперезрілі фрукти. Зазвичай це – яблука чи груші. Їх миють і нарізають на часточки приблизно по півсантиметра. Розкладають на папері для випічки так, щоб часточки не стикалися один з одним. Встановлюють мінімальну температуру в духовці і прочиняють дверцята. Необхідна для сушіння температура 60-70 градусів не в кожній духовці. Сушіння займе приблизно 7-8 годин для яблук, а для груш побільше - годин 8-10.



Що важливо у цьому процесі? Не можна залишити фрукти в духовці на весь час і піти. Потрібно періодично спостерігати. Регулювати, так би мовити, процес.Може вам знадобитися збільшити або зменшити нагрівання, прикрити дверцята духовки, перевірити фрукти на готовність.



Як сушити ягоди та фрукти в духовці, сушарці та іншими способами?



Найпоширеніший спосіб зберегти ягоди – це сушіння. У процесі сушіння плоди зберігають усі корисні речовини, їх виводиться лише волога. Вживати сушені ягоди можна цілий рік у різному вигляді. Залишилося лише розібратися, як сушити ягоди правильно, та зберігати їх у майбутньому.



Багатьох зацікавить питання, які ягоди сушать. Насправді сушити можна все що завгодно: малину, журавлину, полуницю, чорну смородину, шипшину, горобину, вишню. Технологія обробки практично у всіх ягід однакова, а способів зберегти таким чином продукт досить багато.



Підготовка плодів



До кожної окремої ягоди потрібен свій підхід, тому що всі плоди різняться між собою за своєю структурою та рівнем вмісту у них води.



Як підготувати ягоди до сушіння:





  • Малину збирають для сушіння, що не перезріла, для збору підійде суха і тепла погода, на плодах не повинно бути роси. Малину перед тепловою обробкою мити не можна, інакше вона вбере зайву вологу і стане непридатною для подальшого сушіння.


  • Ягоди смородини, навпаки, збирати слід лише зрілі, і перед сушінням їх слід ретельно промити, потім просушити від вологи на рушник.


  • Шипшину слід збирати для сушіння у вересні, підійдуть лише стиглі червоні ягоди, їх потрібно збирати з плодоніжками і відразу зайнятися їхньою обробкою. Перед обробкою ягоди слід промити і просушити, потім перебрати та видалити підгнилий.


  • При підготовці суниці слід діяти акуратно, вона не зберігається довго і майже відразу після збирання пускає сік, тому її потрібно якнайшвидше промити і приступати до сушіння. Після промивання потрібно видалити ягоди, що підгнили, інакше всі старання будуть марні, тому що гниль вразить всю заготівлю.


  • Для сушіння вишні підійдуть стиглі та великі плоди, збирати які можна лише за сухої погоди. Після збирання ягоду слід перебрати, потім промити. Щоб процес сушіння йшов швидше, ягоди вишні попередньо можна обдати окропом, від якого трохи тріскається верхня оболонка, забезпечуючи швидший вихід волозі з плоду.




Загалом принцип підготовки майже скрізь однаковий, потрібно зібрати тільки свіжі стиглі ягоди і промити їх водою, після чого вони повинні просохнути від зайвої вологи, для цього можна викласти їх на рушник і залишити ненадовго під прямим сонячним промінням.



Як сушити фрукти та ягоди на сонці?



На сонці можна висушити будь-які ягоди, але цей процес може тривати багато часу, адже для такої технології потрібна суха та тепла погода.



Для сушіння ягід потрібно правильно вибрати місце, його слід захистити від пилу та бруду. Обов'язково в місце для сушіння повинне безперешкодно проникати свіже повітря. На ніч ягоди слід прибирати з сухого місця, щоб на них не осідала роса, або можна спорудити навіс.



Відео про те, як сушити ягоди та фрукти



Для такої технології ягоди слід викласти в один шар на листок картону або на дерев'яні ґрати. Металева тара для таких цілей не підійде, тому що від контакту з металом ягоди та фрукти окислюються. Ягоди слід кілька разів на день перевертати, щоб вони просушувалися та не прилипали до піддону.



Такий спосіб сушіння використовують для приготування сухофруктів із винограду та абрикосів у південних регіонах. Для мешканців середньої смуги краще скористатися іншими технологіями, які можна використовувати в домашніх умовах, є безліч варіантів, як сушити фрукти та ягоди, наприклад, у духовці на спеціальних сушарках або на аерогрилі.



Сушіння плодів у духовці



Процес сушіння ягід у духовці пройде набагато швидше, ніж на сонці.



На етапі підготовки ті плоди, які мають товсту шкіру (вишні, сливи, калина), слід обробити окропом або бланшувати, тобто тримати над окропом протягом 2-3 хвилин. Це прискорить процес сушіння. Малину, полуницю та суницю попередньо обробляти не потрібно.





  1. Для сушіння в духовці не можна використовувати металеві листи, або слід застелити пергаментним папером для випічки. На неї ягоди викладаються в один шар.


  2. Початкова температура всередині духовки не повинна бути надто високою, приблизно 35–45 ⁰C буде достатньо. На цьому етапі ягоди підвілюються. Щоб процес йшов рівномірно з усіх боків, слід перевертати плоди за допомогою дерев'яної лопатки.


  3. Поступово температуру в духовці слід підвищити до 60 °C, на цьому етапі з плодів випаровується основна кількість рідини.


  4. Щоб продукт у результаті вийшов якісним, наприклад, при сушінні яблук у духовці, її потрібно періодично провітрювати, випустити пару. В ідеалі дверцята взагалі не потрібно щільно прикривати.


  5. Також не забувайте перемішувати плоди дерев'яною лопаткою.


  6. Наприкінці температуру слід знову знизити до 40⁰C. На завершення процесу сушіння волога випаровується дуже повільно, і якщо вчасно не знизити температуру, продукт може підгоріти.




Коли сушимо ягоди в духовці, ступінь їхньої готовності доведеться перевіряти самостійно, для цього потрібно в долоні стиснути кілька плодів – якщо з них виділяється сік, отже, процес незавершений до кінця. Середній час сушіння 2-3 години.



Сушіння ягід у сушарці



Сьогодні можна придбати спеціальний апарат, призначений для сушіння овочів, фруктів, ягід, грибів. Він складається з нагрівального елемента та кількох піддонів. У ньому сушіння може здійснюватись двома способами: впливом інфрачервоних променів або за допомогою циркуляції гарячого повітря. Під впливом інфрачервоного випромінювання продукт зберігає всі свої корисні властивості, як від високих температур частина речовин випаровується разом із повітрям.



Принцип сушіння той же, що і в духовці, процес ділиться на три етапи, в кожному з яких змінюється температурний режим. Час приготування не змінюється. Після закінчення процесу сушіння ягоди залишаються в піддонах доти, доки повністю не охолонуть, потім їх слід викласти та прибрати на зберігання. Коли сушимо ягоди в сушарці, враховуємо особливості моделі самого апарату, його потужність, режими роботи та місткість.



Інші способи сушіння фруктів у домашніх умовах



Є ще кілька сучасних способів висушити ягоди:





  • В аерогрилі. Для цього ягоди слід викласти тонким рівним шаром на стрімер (його можна замінити будь-яким іншим сітчастим піддоном). Необхідно поставити шампур між колбою та кришкою. Замість шампура підійде будь-який інший жароміцний предмет, його завдання забезпечити відтік гарячого повітря. Потім виставити температуру +60 ⁰C та час 30–60 хвилин.


  • Можна висушити в мікрохвильовій печі, але зробити це непросто, тому що є ймовірність, що з першого разу це не вдасться.Принцип той самий, що й у духовці: ягоди слід викласти на керамічну тарілку і поставити в піч на кілька хвилин, потім перемішати і повторити кілька разів. Істотний недолік – ягоди висушуються лише зверху, а волога всередині залишається.


  • Можна висушити ягоди в російській печі, за тією ж системою, що і в духовці.




Як бачите, варіантів, як висушити ягоду в домашніх умовах багато.



Відео про те, як правильно сушити ягоди та фрукти в сушарці



Як правильно зберігати сушені ягоди та фрукти, і що з ними можна робити?



Відповідь на питання, як правильно сушити ягоди, отримано, залишилося розібратися, як їх зберігати та використовувати. Після повного остигання сушені плоди слід розкласти по скляних банках чи целофанових пакетах. Зберігати їх слід у сухому місці, щоб на них по можливості не потрапляв пил.



Перед вживанням сушені ягоди слід спочатку промити проточною водою, потім замочити на кілька годин, доки вони не розм'якнуть.





  • Для компоту вимочувати не потрібно, але варити напій слід на повільному вогні, прикриваючи ємність кришкою.


  • Використовувати сушені ягоди можна для приготування випічки та десертів. Але варто враховувати, що вага сухофруктів на 70% менша, ніж у свіжого плоду. Тому для рецепту сушених ягід потрібно приблизно в 3,5 рази менше.


  • Також сухі ягоди можна додати в чай, але їх слід залити крутим окропом і настоювати в термосі протягом 10-15 хвилин.




При сушінні в ягодах втрачається лише невелика частина вітамінів, проте цілком корисних властивостей плоди не позбавляються. Тому насолоджуватися смаком улюблених плодів і отримувати всю практично всю користь сухофруктів можна цілий рік.



Термін зберігання ягід, якщо робити це правильно, досить великий і може досягати кількох років. За тими ж рецептами можна запасти на зиму фрукти, овочі, зелень з власного городу або гриби, вони не займають багато місця і за смаковими якостями значно перевершують покупні продукти.



А Ви сушите фрукти та ягоди? Який спосіб сушіння для Вас найзручніший? Розкажіть про це у коментарях.

Схожі записи

 

         
         
         
         
         
         
         

 

 

 

Час роботи
Пн - Сб: 08:00 - 22:00, Нд: Вихідний
Телефон
Адреса
Львів, вулиця Пластова, 2а
Пошта