Дезінфекція інкубаційного яйця спиртом
AGROKRAINA.COM.UA
Вы вошли как гость, рекомендуем Вам авторизироваться либо пройтипроцесс регистрации . Если Вы забыли пароль, то Вы можете его восстановить
Чужой компьютер .
Проведення інкубаціії перепелиних яєць
Дезінфекція яєць та інкубатора
Для профілактики захворювань перед інкубацією проводять дезінфекцію інкубаційних яєць парами фармальдегіду з використанням загальноприйнятої у птахівництві методики. Дезінфекують яйця в герметичній камері об’ємом не менше 6 м3, обладнаній витяжними і припливними вентиляторами і сітчастими полицями вздовж стін. Яйця на полиці розміщують у прокладках або лотках в один ряд. Аерозолі для дезінфекції в камерах одержують шляхом хімічної реакції з хлористим вапном, що містить не менше 25% активного хлору, або з марганцевокислим калієм. На 1 м3 камери витрачають 30 мл формаліну, 20 г марганцевокислого калію і 15 мл води. Експозиція дезінфекції - 30 хвилин при температурі повітря в камері 25-30°С і відносній вологості 90-95% (ДСТУ 2022-91).
Для реакції використовують глиняний, фарфоровий або емальований посуд. Увага! Неприпустимо використовувати посуд з ушкодженою емаллю чи металевий, оскільки в результаті окислення металу утворюється мурашина кислота, яка діє негативно на ембріони.
Після дезінфекції пару фармальдегіду нейтралізують оббризкуванням підлоги камери нашатирним спиртом, взятому в кількості, рівній половині обсягу використаного формаліну.
Допускається також обробка інкубаційних яєць шляхом випарювання формаліну або його розпилення у вигляді аерозоля з наступною нейтралізацією аміаком. Пропонується також перед кожною закладкою яєць на інкубацію проводити дезінфекцію інкубатора парами фармальдегіда за вищеописаною методикою для яєць, кварцевими лампами ПРК-2 або розчином естостирилу в аерозольній формі. Крім перерахованих методів пропонують також проводити дезінфекцію інкубаторів і інкубаційних яєць аерозолем 5% розчину гексахлорофена в триетиленгліколі.
Закладка яєць
Яйця в шафу закладають або крупною партією із завантаженням всього обсягу або партіями за два чи три рази з інтервалом 7,5 і 5 діб відповідно.
При виведенні перепелята (жива маса 6-8 г) дуже рухливі і здатні проникати через маленкі отвори, тому інкубаційні лотки необхідно робити із сітки з розміром отворів не більше 0,8х0,8 сантиметрів. Вивідні лотки також накривають кришками з такої ж сітки.
Яйця в лотки укладають гострим кінцем вниз. Рекомендований режим інкубації наведений в таблиці.
Таблиця. Режим інкубації перепелиних яєць
Строк інкубації, днів
Температура в шафі, С, на термометрі
В ідносна вологість, %
Сухого Зволоженого
Інкубація перепелиних яєць в домашніх умовах: таблиця, ткмпература
Для фермерів, які розводять перепелів виключно для особистого користування, краще купувати молодняк на перепелиній фермі або на пташиному ринку. Якщо немає можливості самостійно відвідати продавця, доставка здійснюється поштою.
Як купувати перепелят
У тому випадку якщо планується розведення значної кількості перепелиного поголів’я, то найкращий варіант – інкубація перепелиних яєць в домашніх умовах. Незважаючи на складність процесу, це дозволить значно заощадити кошти. Розумна економія в агробізнесі – секрет успішного фермера.
- Процес підготовки
- Критерії відбору яєць для інкубатора
- Дезінфекційна обробка
- Лотки для інкубації
- Температурний режим інкубатора
- Контроль ембріонального розвитку
- Інкубаційний період
Процес підготовки
Для досягнення очікуваного результату вибірку яєць для інкубації проводять не з загальної кількості, отриманого при вільному паруванні. Їх виводять навмисно: в умовах роздільного утримання птахів самку на півгодини підсаджують до 2-4 самцям. Для збільшення заплідненості підсаджування слід провести повторно. Таке виведення збільшує кількість запліднених яєць до 80-90%.
Щоб сформувати інкубаційне стадо вибирають птахів у віці від 3 до 7 місяців. Перепелів обраної вікової групи використовують протягом 3 місяців. Птицю, репродуктивні якості якої використовувалися понад 30 днів, міняють на більш молодих особин. А яйця, отримані в цей період, підлягають вибракуванню. Такий режим формування інкубаційного стада дозволить підвищити заплідненість до 90%.
Критерії відбору яєць для інкубатора
Для інкубації яйця ретельно відбирають
Виведення в інкубаторі підлягають не всі яйця. Для виявлення «підходящих» допоможе таблиця критеріїв:
- середній розмір;
- незначна пігментація;
- правильна форма;
- вага в діапазоні 9-11 грам для яєчного напрямку або 13-16 грам – для м’ясного;
- колір яйця не повинен бути дуже світлим або темним;
- чистота шкаралупи, в тому числі відсутність нальоту вапна. Для очищення поверхні використовують розчин марганцівки. Присутність забрудненого яйця в інкубаторі призведе до зараження пташенят і до зниження вылупляемости.
Після вибору яєць по перерахованим критеріям проводиться їх просвічування. Овоскоп, використовуваний для просвічування дозволяє визначити, чи підходить яйце для виведення пташенят. Прилад дозволить побачити дефекти, що несумісні з виведенням:
- присутність другого жовтка,
- плями на жовтку;
- тріщини на шкаралупі;
- опущення жовтка в гострий кінець яйця;
- приріст жовтка до шкаралупи;
- кров’яні включення.
Овоскоп можна придбати в магазині, замовити в інтернет-магазині (замовлення висилають поштою) або зробити в домашніх умовах. Для цього скручують аркуш паперу або картону у формі циліндра, роблять отвір під яйце і просвічують звичайною лампочкою (більше 150 Вт). Для зручності при просвічуванні використовується лупа, за допомогою якої шляхом перевороту яєць виявляються дрібні дефекти.
Овоскопом перевіряють перепелині яйця
Вибрані яйця підлягають зберіганню протягом 7 діб у сухому вентильованому приміщенні при температурі 10-15 градусів. Не допускається зберігати їх в теплі (понад 20-22 градусів). Саме у цілях дотримання вимог до зберігання небажана надсилання їх поштою. Продавець, сумлінно відправив якісний товар, не може гарантувати їх цілість при транспортуванні. Якщо пересилання неминуча, надсилати перепелиний товар краще не поштою, а скориставшись послугами транспортних компаній з обов’язковим зазначенням на крихкість посилки.
Дезінфекційна обробка
Перед розміщенням яєць в інкубаторі проводиться його обробка розчинами дезінфекторів. Яйця опромінюють кварцовою лампою, розміщеної на відстані 80 см, близько 4 хвилин. Проведення опромінення стимулює підвищення виводимості яєць.
Як ефективний засіб дезінфекції інкубатора використовується його обробка парами формальдегіду.
Після викладення яєць на підлозі розміщують ємність з водою, розчином формаліну і марганцівкою. Засіб готують виходячи з наступних пропорцій: на 1 кв. м приміщення 30 мл води, 45 мл формаліну (40%), 30 г марганцівки. В результаті хімічної реакції виділяються пари, які і володіють дезинфікуючими властивостями. Для людини ці пари шкідливі, тому двері в оброблюваному приміщенні закривають, роботи проводять у захисному костюмі. Після проведення дезінфекції приміщення підлягає провітрюванню. Для усунення специфічного запаху формальдегідів в інкубаторі розвішують тканину, просочену нашатирним спиртом.
Лотки для інкубації
Лотки для інкубації перепелиних яєць ретельно вибирають
Інкубація перепелиних яєць передбачає наявність спеціальних лотків, але допускається використання лотків для виведення більш великої домашньої птиці. Для переобладнання лотків в домашніх умовах стінки і дно покривають мелкоячеистой пластмасовою сіткою. Яйця укладають тупим кінцем вгору у вертикальному положенні, фіксуючи планками. Використання лотків, призначених для більш великих яєць, при виведенні перепелів, дозволить збільшити виводок майже в 3 рази. Цей показник досягається завдяки різниці в розмірах.
Температурний режим інкубатора
У питанні, який вибрати температурний режим інкубатора, призначеного для виведення перепел, думки фермерів розходяться. Одні дотримуються температури в діапазоні 37-38 градусів, інші – від 37 до 40.
Як рекомендований режим інкубації, що дозволяє домогтися підвищення показника виведення пташенят до 95%, використовується наступний режим:
- у 1-12 добу встановлюється температура близько 37,7 градусів при відносній вологості повітря 59%.
- на 13-15 добу інкубатор містять при температурі 37,3 градусів, зменшуючи вологість до 54%.
- при перенесенні яєць на висновок (16 добу) значення температури повинно бути в районі 37,2 градусів при вологості 48%.
- до кінця інкубаційного періоду задана температура підтримується, а показник вологості збільшують до 90%.
Щоб контролювати режим, показники фіксують кожні 4 години в спеціальному журналі. Таблиця вологості і температури дозволить забезпечити ефективну інкубацію. Для підвищення вологості повітря в приміщення ставлять таз з теплою водою.
За температурою в інкубаторі постійно стежать
Контроль ембріонального розвитку
Простежити за розвитком майбутніх пташенят і вчасно виявити можливі відхилення дозволяє просвічування овоскопом, яке зазвичай проводиться на 5, 10 і 16 добу. Враховуючи, що виражена пігментація перепелиних яєць не дозволяє точно розглянути ембріон, то проводять додатковий контроль – зважування.
Інкубаційний період
Протягом перших 15 діб інкубації яйця перевертають не менше 5 разів на день. Під час перевороту важливо не пошкодити крихку шкаралупу і не завдати шкоди майбутнім пташенят. Якщо дотримується необхідний режим, то процес інкубації триває 17-18 діб. Поява на світ пташенят відбувається активно і займає 4-6 годин. Допускаються випадки вилуплення декількох пташенят протягом двох днів після основного виводка.
Після виведення пташенят залишають на 4-5 годин для обсихання, а потім поміщають в підготовлений розплідник.
Якщо в результаті інкубації вихід пташенят становить понад 80%, то вирощування пташенят в домашніх умовах пройшла успішно. У разі якщо показник виходу пташенят нижче 75%, то визначають причину:
- інкубаційні яйця зберігалися неправильно,
- був порушений режим (невідповідна температура або вологість).
Незважаючи на складність процесу і необхідність дотримання низки вимог, інкубація перепелиних яєць дозволяє отримати велике потомство перепелів з незначними матеріальними витратами. При відповідальному підході до виведення пташенят фермеру гарантований позитивний результат.